Επιληψία και CBD: Μια αποτελεσματική, ασφαλής και νόμιμη θεραπεία.

Επιληψία και CBD: Η επιληψία είναι μια από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληπτικών κρίσεων. Έχει εκτιμηθεί ότι τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από αυτήν την ασθένεια.

Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2010, κατέταξε την επιληψία ως τη δεύτερη πιο επαχθής νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως. 

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον δεκάδων επιστημονικών ομάδων, που μελετούν το δυναμικό της Κανναβιδιόλης (CBD) για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Επιληψία και CBD

Η χρήση της Κανναβιδιόλης (CBD) από τους ασθενείς με επιληψία έχει αποδείξει πως μπορεί να έχει μία μετρήσιμη, θετική και στατιστικά σημαντική επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε συχνότητα και ένταση.

Τα συμπτώματα της επιληψίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τον τύπο των επιληπτικών κρίσεων που έχει. 

Τα συμπτώματα της επιληψίας:

Σύγχυση

Κοίταγμα στο άπειρο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Απώλεια συνείδησης

Μη ελεγχόμενο τράνταγμα στα άκρα

Απώλεια μυϊκού τόνου

Σπασμοί

Κοιλιακή δυσφορία

Αλλαγές στη διάθεση

Μούδιασμα ή ζάλη

Βλέπει τα φώτα που αναβοσβήνουν

Αλλαγές στις αισθήσεις  συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εμφάνισης των πραγμάτων, της οσμής, της γεύσης, του ήχου ή της αίσθησης

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Μειωμένη ομιλία

Η επιληψία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέρα ​​από τα άμεσα σωματικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς. Η διαταραχή διαταράσσει την ποιότητα της ζωής λόγω της πιθανότητας επιληπτικών κρίσεων ανά πάσα στιγμή. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να οδηγήσουν ή να συμμετάσχουν σε άλλες συνήθεις δραστηριότητες. Ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο το κολύμπι μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Τα άτομα με επιληψία έχουν 15 έως 19 φορές περισσότερες πιθανότητες να πνιγούν από τους ανθρώπους χωρίς τη διαταραχή. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια κολύμβησης.

Πως η κάνναβη μειώνει τη δραστηριότητα των επιληπτικών κρίσεων;

Η κύρια λειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος μας (ΕΚΣ) είναι να διατηρούνται σε ισορροπία όλα τα σημαντικά συστήματα του σώματος. Αυτή η ισορροπία των διαφόρων στοιχείων/συστημάτων, τα οποία λειτουργούν ξεχωριστά αλλά αλληλοσυνδέονται, ονομάζεται ομοιόσταση.

Το ΕΚΣ βοηθά στη διατήρηση της ομοιόστασης μέσω των κανναβινοειδών του οργανισμού (που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή, τα οποία είναι πολύ παρόμοια σε δομή με τις ενώσεις που βρίσκονται στην κάνναβη, όπως το CBD).

Τα ενδοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τους κυτταρικούς υποδοχείς του ΕΚΣ που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα μας (βρίσκονται στον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, τα ζωτικά και αναπαραγωγικά όργανα) και εργάζονται για να επιστρέψουν το σύστημα μας στην κατάσταση της ομοιόστασης. Όταν η ισορροπία του σώματος μας είναι πολύ μακριά από την κατάσταση της ομοιόστασης και τα ενδοκανναβινοειδή μας δεν μπορούν να την επαναφέρουν στο φυσιολογικό, τότε μπορούν να χορηγηθούν τα (έξω)κανναβινοειδή από την κάνναβη. Παρέχουν πρόσβαση στο ΕΚΣ με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα ενδοκανναβινοειδή (λόγω της δομικής τους ομοιότητας) και βοηθούν ουσιαστικά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα να επιστρέψει το σώμα πίσω σε μια φυσιολογική υγιή κατάσταση, με έναν απόλυτα φυσικό και υγιεινό τρόπο. 

Η φαρμακευτική κάνναβη έχει δείξει για την επιληψία μια ασφαλή υπόσχεση, αποτελεσματική θεραπεία που δεν έχει τις συχνά σοβαρές παρενέργειες των παραδοσιακών αντιεπιληπτικών φαρμάκων. 

Related Posts

Leave a Reply